Οικογενειακή μετανάστευση. Πως να βοηθήσετε το παιδί σας.

Η μετανάστευση είναι μια διαδικασία γεμάτη στρες, πολύ συχνά χρειάζεται μια μεγάλη περίοδος προσαρμογής. Για το παιδί αυτή η αλλαγή είναι ακόμα δυσκολότερη.

Πως να το πείτε στο παιδί.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε στο παιδί το συντομότερο δυνατό για τις αλλαγές που έρχονται. Καλό θα ήταν να δημιουργήσετε μια θετική εικόνα γύρω από το όλο θέμα. (Tip)Βρείτε και δείξτε του όμορφες εικόνες από το μέρος που πρόκειται να πάτε.
Πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί γιατί γίνεται όλο αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει για ποιο λόγο πρέπει να φύγουμε και να ζήσουμε κάπου αλλού. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να δείξετε πόσο αποφασισμένοι είστε γιαυτό που πρόκειται να γίνει γιατί έτσι το παιδί θα νοιώσει μια ασφάλεια γιαυτό που πρόκειται να έρθει. Φυσικά μπορεί να έχετε ανασφάλειες και φόβους, πρέπει όμως να φανείτε δυνατοί στο παιδί και σε καμία περίπτωση να μην μοιραστείτε τους φόβους σας με αυτό. Τέλος, συζητήστε με το παιδί και αφήστε το να εκφράσει τα συναισθήματα του, αρνητικά και θετικά, χωρίς να το κρίνετε.


Ποίος αποφασίζει?

Είναι πολύ θετικό να μιλάμε ανοικτά στην οικογένεια για τα σχέδια που έχουμε για το μέλλον σε αυτή την ξένη χώρα. Φυσικά με μεγάλη προσοχή και θετικό τόνο. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να αποκλείσετε το παιδί από την διαδικασία λήψης αποφάσεων, μια αρνητική αντίδραση τώρα θα κάνει δυσκολότερη την αποδοχή της αλλαγής που θα ακολουθήσει αργότερα.


Καινούρια γλώσσα.

Αν και τα παιδιά αρχικά αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή, συνήθως προσαρμόζονται πιο γρήγορα στο νέο περιβάλλον και είναι πιο ανοικτά σε νέες εμπειρίες σε σχέση με εμάς του ενήλικες. Ένα παιδί που θα πάει σε ένα ξένο σχολείο θα μάθει την γλώσσα πολύ πιο γρήγορα από κάποιον ενήλικα. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο βήμα προς την υιοθέτηση της ζωής σε μια ξένη χώρα. Ξεκινήστε την εκμάθηση της νέας γλώσσας από την στιγμή που θα πάρετε την απόφαση ότι μεταναστεύετε. Καλή ιδέα είναι τα ιδιαίτερα μαθήματα, online μαθήματα ή ακόμα και παρακολούθηση παιδικών στην ξένη γλώσσα. Φυσικά μαζί με το παιδί μπορείτε να μάθετε κι εσείς την γλώσσα. Όσο μεγαλύτερο προβάδισμα δώσετε στο παιδί τόσο το καλύτερο.





Πολιτισμικό σοκ.

Μιλήστε με την κοντινότερη πρεσβεία και ψάξτε για ελληνικές κοινότητες στην περιοχή σας. Ρωτήστε αν υπάρχουν ελληνικοί σύλλογοι που μπορείτε να γραφτείτε εσείς και το παιδί και να συμμετέχετε σε διάφορες δραστηριότητες μαζί. Θα είναι μεγάλη βοήθεια και εκτόνωση για το παιδί και για εσάς. Αν δεν υπάρχουν ελληνικοί σύλλογοι στην περιοχή σας βρείτε τοπικούς συλλόγους που προσφέρουν δραστηριότητες όπως ποδόσφαιρο ή χορό, στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι.


Πριν την μετακόμιση.

Αν δεν έχετε την πολυτέλεια να πάρετε όλα τα πράγματα σας στο νέο σας σπίτι αφήστε το παιδί να αποφασίσει τι θα πάρει μαζί. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο για το παιδί να αποχαιρετίσει ότι αφήνει πίσω. Καλή ιδέα είναι να αφήσετε το παιδί να βοηθήσει στο πακετάρισμα. Επίσης μπορείτε να ενθαρρύνεται το παιδί σας να βοηθήσει και στο ξεπακετάρισμα όπως και στην οργάνωση του νέου του δωματίου. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να γνωρίζει πότε γίνονται όλα αυτά και νοιώσει ότι έχουν ένα ενεργό ρόλο στην διαδικασία.


Ο Αποχαιρετισμός.

Η διακοπή της άμεσης και συχνής επικοινωνίας με φίλους και συγγενής είναι η πιο τραυματική αλλαγή για το παιδί. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί θα έχει την ευκαιρία να περάσει αρκετό χρόνο με τους ανθρώπους που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή του. Διοργανώστε μικρές συγκεντρώσεις και πάρτι όλα σε ένα θετικό κλίμα. Μέχρι το παιδί να κάνει νέους φίλους ο κύκλος με τα άτομα που εμπιστεύεται θα είναι μόνο η άμεση οικογένεια, αυτές οι μέρες πιθανών να είναι δύσκολες. Εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία του σήμερα και κάντε συχνά βίντεο κλήσεις με φίλους και συγγενείς.


Νέο σπίτι.

Από την πρώτη μέρα προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο λόγο των μεγάλων αλλαγών που συμβαίνουν στην ζωή σας. Χρησιμοποιήστε τις ίδιες φωτογραφίες, τους ίδιους πίνακες και γενικότερα την ίδια διακόσμηση που είχατε στο παλιό σπίτι. Τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.


Νέο σχολείο.

Κατά την προετοιμασία για την πρώτη μέρα του, μιλήστε ανοικτά για τις ανησυχίες του και παρέχεται υποστήριξη και ενθάρρυνση όσο το δυνατόν περισσότερο. Βεβαιωθείτε να περάσετε χρόνο μιλώντας για τις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών και αντιμετωπίστε τυχόν προβλήματα αμέσως. Η επιτυχής προσαρμογή στο νέο σχολικό περιβάλλον αποτελεί μια πολύ καλή βάση για την γενικότερη προσαρμογή στην νέα χώρα.


Ανακαλύψτε πράγματα μαζί.

Αμέσως μετά την μετακόμιση τα χέρια μας είναι πάντα γεμάτα και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να βρείτε χρόνο και να διοργανώσετε δραστηριότητες ώστε όλοι μαζί να δείτε και να γνωρίσετε το νέο περιβάλλον. Κάντε μια βόλτα στην νέα σας γειτονιά, βρείτε τα κοντινά πάρκα και ότι άλλο έχει να προσφέρει η πόλη που εγκατασταθήκατε.
Η δημιουργία θετικών αναμνήσεων θα ισορροπήσει την άσχημη εμπειρία της μετανάστευσης. Επίσης δείχνει στο παιδί πόσο αφοσιωμένοι είστε στο να το βοηθήσετε να κάνει αυτό το νέο τόπο σπίτι του.


Και να θυμάστε...

Η ενίσχυση και η βελτίωση της επικοινωνίας σας με το παιδί είναι πιο σημαντική από ποτέ κατά τη μετανάστευση σας σε μια νέα χώρα. Το παιδί -και πιθανώς εσείς- θα έχετε κάποιες δύσκολες στιγμές κατά την διάρκεια αυτής της δοκιμασίας. Γιαυτό πρέπει να είστε εκεί για να ακούσετε τα προβλήματα του και να βοηθήσετε. Η ζωή σε μια ξένη χώρα είναι μια φανταστική εμπειρία για τα περισσότερα παιδιά. Διευρύνει τις προοπτικές και τους ορίζοντες του, προφέρει ευκαιρίες και εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον.



Έλα να γίνουμε φίλοι στο facebook.
Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.



Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com
  





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Οι πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτό το blog, προέρχονται από προσωπική εμπειρία και έρευνα. Δεν φέρουμε καμία ευθύνη.