29.2.16

Γερμανία – Έκτακτη ανάγκη και εισαγωγή στο νοσοκομείο. (Video)

Φωτογραφία: Evangelischen Krankenhaus Göttingen-Weende


Το νοσοκομείο στα Γερμανικά λέγετε, Das Krankenhaus.

Η Γερμανία διαθέτει δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και φιλανθρωπικά νοσοκομεία που διοικούνται από εκκλησιαστικές οργανώσεις. Σε πολλές μεγάλες πόλεις υπάρχουν και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Αν και η ασφάλεια υγείας συνήθως καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας σε νοσοκομείο. Είναι συνετό να υπάρξει μια συνεννόηση από πριν, για το τι καλύπτεται από την ασφάλεια σας και τι όχι.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν δύο επιλογές:

 • Σε απειλητικές για την ζωή ή άλλες σοβαρές καταστάσεις, ακόμα και αν δεν είστε σίγουροι, καλέστε στο 112, και καλέστε ασθενοφόρο. Η κλίση είναι δωρεάν και ισχύει για όλη την Γερμανία.

 • Αν η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή, μπορείτε να επισκεφθείτε μόνοι σας τα επείγοντα ιατρεία, στο κοντινότερο νοσοκομείο. Στα επείγοντα υπάρχει γιατρός όλο το εικοσιτετράωρο.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μερικές γερμανικές φράσεις που μπορεί να σας χρειαστούν.

Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com

25.2.16

Τα Φαρμακεία στην Γερμανία – ApothekeΤο φαρμακείο στα Γερμανικά λέγετε Apotheke (Αποτέκε). Αντί για το χαρακτηριστικό πράσινο σταυρό των ελληνικών φαρμακείων, εδώ θα δείτε πινακίδες με το γράμμα Α σε κόκκινο χρώμα.


Σε γενικές γραμμές τα φαρμακεία την Γερμανία λειτουργούν όπως τα Ελληνικά φαρμακεία.

Ο γιατρός γράφει την συνταγή με την οποία πάμε στο φαρμακείο, και αγοράζουμε τα φάρμακα πληρώνοντας μια μικρή συμμετοχή.

Φάρμακα τα οποία δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, μπορούμε να τα αγοράσουμε απευθείας από το φαρμακείο.


Άλλα φάρμακα είναι πιο ακριβά από την Ελλάδα, και άλλα πιο φτηνά. Για παράδειγμα, αντισταμινικά χάπια όπου στην Ελλάδα τα έβρισκα 9 ευρώ, στην Γερμανία τα βρίσκω 3,50 ευρώ. Από την άλλη, φάρμακα για την αντιμετώπιση του κρυώματος, σπρέι για την μύτη, καραμέλες για τον λαιμό και ένα σιρόπι για τον βήχα, μπορεί να σας βγουν όλα μαζί 25 με 30 ευρώ.

Πάντα θα βρείτε φαρμακεία που εφημερεύουν ή διανυκτερεύουν, στην περιοχή σας.

Βρείτε εφημερεύον φαρμακείο χρησιμοποιώντας τις παρακάτω διευθύνσεις.Μπορείτε να βρείτε φαρμακείο και μέσω εφαρμογής. Πατήστε ανάλογα με τη συσκευή που έχετε  και κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό ή το τάμπλετ σας. Android 

iPhone

Windows Phone
Μερικά φαρμακεία που διανυκτερεύουν, χρεώνουν ένα μικρό ποσό (μερικά ευρώ) επιπλέον στην τιμή του φαρμάκου, γιαυτό φροντίζουμε και αγοράζουμε τα φάρμακα μας τις ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά.Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com
22.2.16

Γερμανία - Επίσκεψη στο Γιατρό.

Στην Γερμανία επικρατεί το σύστημα του οικογενειακού γιατρού. Ο οικογενειακός γιατρός (στο εξής γιατρός) είναι ένας παθολόγος, τον οποίον επισκέπτεστε κάθε φορά που έχετε κάποιο θέμα με την υγεία σας.


Ο γιατρός είναι ο πρώτος που θα σας εξετάσει, και στην συνέχεια θα σας παραπέμψει, ανάλογα με το πρόβλημα σε άλλο γιατρό με ανάλογη ειδικότητα. Ο γιατρός σας επίσης θα κρίνει αν είστε ικανός να πάτε στην δουλειά, ή να σας δώσει αναρρωτική άδεια.

Η επίσκεψη στον γιατρό είναι δωρεάν, μπορείτε να τον επισκεφθείτε με ραντεβού ή χωρίς, για κάτι πιο επείγον.

Προληπτικές εξετάσεις αίματος και check up, γίνονται στο ιατρείο του οικογενειακού ιατρού.
Έχετε το δικαίωμα να διαλέξετε μόνοι σας ποιος θα είναι ο γιατρός σας. Για να βρείτε τον ιδανικό γιατρό συμβουλευτείτε τα παρακάτω:

 • Την επίσημη ιστοσελίδα της πόλης που βρίσκεστε.

 • Την “Λευκή Λίστα” εισάγοντας τον Τ.Κ και την ειδικότητα που ψάχνετε WeisseListe.

 • Τον τηλεφωνικό κατάλογο της περιοχής σας.Σε περίπτωση που χρειαστείτε ιατρική συμβουλή σε ώρες που τα ιατρεία είναι κλειστά, καλέστε στο 166117. Είναι αριθμός χωρίς χρέωση, από κινητά και σταθερά, και ισχύει για όλη την Γερμανία. Για κάτι επείγον καλέστε στο 112 ή επισκεφθείτε το νοσοκομείο.                       Γερμανία – Έκτακτη ανάγκη και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Έλα να γίνουμε φίλοι στο facebook.
Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.


Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com


21.2.16

Κάρτα Υγείας Στην Γερμανία - Gesundheitskarte
Η εγγραφή σας σε κάποιο ασφαλιστικό φορέα, εφόσον είναι η πρώτη φορά που εγγράφεστε, γίνετε μέσο του εργοδότη.

Θα σας δοθεί ένα έγγραφο να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας. Ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και διεύθυνση, είναι κάποια από τα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσετε.
Στην συνέχεια θα πρέπει να ταχυδρομήσετε αυτό το έγγραφο μαζί με μία φωτογραφία σας (Διαβατηρίου), στην διεύθυνση του ασφαλιστικού φορέα. Η διεύθυνση αποστολής λογικά θα αναγράφεται πάνω στο έγγραφο.

Μετά από δύο έως έξι εβδομάδες, θα λάβετε ταχυδρομικός την κάρτα σας. (Στην δική μου περίπτωση περίμενα έξι βδομάδες)

Σε περίπτωση που χρειαστεί να δείτε γιατρό ενώ δεν έχετε λάβει ακόμα την κάρτα σας, επισκεφθείτε το κοντινότερο υποκατάστημα του ασφαλιστικού σας φορέα και ζητήστε γραπτή βεβαίωση ότι είστε ασφαλισμένος. Μπορείτε να δείχνετε αυτό το έγγραφο μέχρι να λάβετε την κάρτα σας.

Κάθε φορά που θα επισκέπτεστε τον γιατρό σας, θα πρέπει να πρέπει να δίνετε την κάρτα σας, ώστε την επίσκεψη να την χρεώνεται ο ασφαλιστικός σας φορέας.

Για να έρθει σε ισχύει η κάρτα σας θα πρέπει να την υπογράψετε.Η κάρτα υγείας σας ισχύει σε όλες τις χώρες τις ΕΕ καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Αυτό σημαίνει ότι εάν αρρωστήσετε σε μια από αυτές τις χώρες, ενώ είστε σε διακοπές ή σε επαγγελματικό ταξίδι, η κάρτα υγείας σας δίνει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη εκεί.Καλό θα ήταν πριν ταξιδέψετε σε μία χώρα εκτός ΕΕ να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστικό σας φορέα, για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Έλα να γίνουμε φίλοι στο facebook.
Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.


Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com

19.2.16

Ασφάλεια Υγείας Στην Γερμανία – Krankenversicherung
Στην Γερμανία κάθε εργαζόμενος απαιτείται να είναι ασφαλισμένος. Υπάρχουν διάφορα δημόσια ταμεία στα οποία έχετε τη δυνατότητα να ασφαλιστείτε (π.χ. ΑΟΚ, ΒΚΚ, DAK ή ΙΚΚ). Όπως και τη δυνατότητα ιδιωτικής ασφάλισης, αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας.
Αν αρρωστήσετε, η ασφάλεια υγείας σας καλύπτει το κόστος της ιατρικής περίθαλψης. Οι βασικές καλύψεις που προβλέπονται από το ασφαλιστικό σύστημα είναι οι εξής:


 • Εξωνοσοκομειακή ιατρική περίθαλψη, για παράδειγμα επίσκεψη στο γραφείο ενός συμβεβλημένου ιατρού.

 • Οδοντιατρική φροντίδα.

 • Φάρμακα και ιατρικές συσκευές.

 • Ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

 • Θεραπευτική επανένταξη, για παράδειγμα φυσιοθεραπείες μετά από ένα τραυματισμό.

 • Περίθαλψη κατά την εγκυμοσύνη και την γέννα.
Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος είναι άνεργος/η, η ασφάλεια σας τον/την καλύπτει χωρίς επιπλέον κόστος. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σας.


Επιπλέον, η ασφάλεια υγείας σας, περιλαμβάνει και την μακροχρόνια περίθαλψη. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση μιας σοβαρής ασθένειας, που σας αποτρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεχίζεται να δικαιούστε περίθαλψη.


Δείτε ακόμαΚάρτα Υγείας Στην Γερμανία - Gesundheitskarte
                     Γερμανία - Επίσκεψη στον Γιατρό. 
                     Τα Φαρμακεία στην Γερμανία – Apotheke

                     Γερμανία – Έκτακτη ανάγκη και εισαγωγή στο νοσοκομείο.
                     Γερμανία – Εμβόλια και προληπτικές εξετάσεις. Έλα να γίνουμε φίλοι στο facebook.
Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.


Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com

16.2.16

Γερμανική εταιρία πρέπει να πληρώσει 50,000 ευρώ σε μαθητευόμενη.


Η αλήθεια είναι, πως συνηθίσαμε να ακούμε και να διαβάζουμε ιστορίες εκμετάλλευσης, μεταξύ Ελλήνων. Αυτή η ιστορία έρχεται να μας δείξει, ότι ο κακός εργοδότης είναι θέμα χαρακτήρα, και όχι εθνικότητας.

Δικαστήριο του Μονάχου εξέδωσε απόφαση, με την οποία αναγκάζει, μια ασφαλιστική εταιρία να πληρώσει 50.000 ευρώ σε μια υπάλληλο, αφού την κρατούσε σαν εκπαιδευόμενη για πεντέμισι χρόνια.

Το εργατικό δικαστήριο του Μονάχου έκρινε την συμπεριφορά της εταιρίας ανήθικη, πριν δώσει την εντολή για αποζημίωση.

Η Sabine M. προσλήφθηκε σαν υπάλληλος γραφείου στην εταιρία όταν ήταν μόλις 16 ετών, έχοντας όμως τελειώσει το κολέγιο.

Ενώ η νεαρή γυναίκα ονειρευόταν να γίνει ειδικός σύμβουλος για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η εταιρία ματαίωνε συνεχώς τις φιλοδοξίες της, προσφέροντας της μόνο καθήκοντα βοηθού.

Η σύμβαση της Sabine M. την υποχρέωνε να δουλεύει 43 ώρες την εβδομάδα, χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες.

Υπήρχαν επίσης υποχρεωτικά “θεωρητικά μαθήματα” στο σπίτι του αφεντικού της στην λίμνη Chiemsee. Εκεί μαζί με άλλους μαθητευόμενους η Sabine M φρόντιζε τον κήπο του αφεντικού της.

Το τελικό χτύπημα ήρθε το Μάρτιο του 2015, όταν η εταιρία αρνήθηκε να της δώσει την άδεια που δικαιούταν.

Οι δικηγόροι Christine Wilhelm και Sacha Petzold χαρακτήρισαν την υπόθεση “σύγχρονη δουλεία.”

Η εταιρία αμύνθηκε υποστηρίζοντας ότι η Sabine M. θα μπορούσε να παραιτηθεί ανά πάσα στιγμή, και πως δεν ήταν πολύ καλή υπάλληλος.

Η Ιστορία της Sabine M. μας δίνει ένα μεγάλο μάθημα, όσο ανάγκη και να έχουμε για μια δουλειά, αν καταλάβουμε ότι μας εκμεταλλεύονται, απευθυνόμαστε κατευθείαν στις αρμόδιες αρχές.

Το γερμανικό κράτος παίρνει πού σοβαρά αυτέ τις υποθέσεις, αν μπορείτε να αποδείξετε ότι ο εργοδότης σας εκμεταλλεύτηκε, θα δικαιωθείτε σίγουρα.


Τέλος, ποτέ δεν υπογράφουμε συμβόλαιο εργασίας χωρίς να το διαβάσουμε. Αν το επίπεδο γνώσεις της γερμανικής γλώσσας δεν μας το επιτρέπει, ζητάμε χωρίς ντροπή να πάρουμε το συμβόλαιο μαζί μας. Στην συνέχεια με την βοήθεια κάποιου που γνωρίζει την γλώσσα, να το υπογράφουμε και το 
επιστρέφουμε. 


Έλα να γίνουμε φίλοι στο facebook.
Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.


Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com

14.2.16

"Καλώς ήρθατε στην Γερμανία" Φυλλάδιο με πληροφορίες στα Ελληνικά!

Σχετικά με αυτό το φυλλάδιο 


Σχεδιάζετε να μετακομίσετε στη Γερμανία, 
ή έχετε έλθει πρόσφατα στην Ομοσπονδιακή
Δημοκρατία της Γερμανίας με σκοπό να ζήσετε εδώ μόνιμα;
Μια τέτοια κίνηση επιφέρει πολλές αλλαγές. Αυτό το φυλλάδιο έχει σχεδιαστεί με στόχο να σας παρέχει καθοδήγηση και να σας βοηθήσει με βασικές πληροφορίες, έτσι ώστε να προσανατολιστείτε και να ενσωματωθείτε γρηγορότερα στην καινούργια σας πατρίδα. 

Στις σελίδες του μπορείτε να βρείτε: 
 • Σημαντικές πληροφορίες για την ζωή σας στη Γερμανία.  
 • Χρήσιμους αριθμούς τηλεφώνων, συμβουλές για επιπλέον πληροφοριακά έντυπα και με διευθύνσεις επικοινωνίας.
 • Συμβουλές οι οποίες θα διευκολύνουν την καθημερινότητά σας. Πιθανόν να έχετε πολλές ερωτήσεις. Πώς μπορώ να βρω δουλειά; Πού μπορώ να μάθω καλύτερα Γερμανικά; Ποια έγγραφα είναι σημαντικά ή πού μπορούν να πάνε σχολείο τα παιδιά μου; Οι πληροφορίες που βρίσκονται στις σελίδες του μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτά και σε άλλα ερωτήματά σας. 

Μπορείτε ακόμα να βρείτε συμβουλές σχετικά με το πού μπορείτε να απευθυνθείτε για συγκεκριμένες ερωτήσεις - για παράδειγμα προς συνεργάτες της υπηρεσίας συμβουλών μετανάστευσης στην περιοχή σας. Πολλά προβλήματα επιλύονται, όταν ζητήσετε τη συμβουλή γειτόνων, συναδέλφων ή φίλων.


Για να κατεβάσετε το φυλλάδιο πατήστε εδώ:


Έλα να γίνουμε φίλοι στο facebook.
Γίνε συνδρομητής στην σελίδα μου στο youtube για δωρεάν βίντεο
μαθήματα γερμανικών κάθε βδομάδα.


Η λογοκλοπή είναι αδίκημα. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο neometanastis@gmail.com