Mutterschutz: Τι πρέπει να γνωρίζεις για το νόμο προστασίας της μητρότητας!

 


Mutterschutz είναι ένας νόμος για την προστασία της μητρότητας. Ο νόμος αυτός σας προστατεύει ως εργαζόμενη μητέρα πριν και μετά τη γέννηση του παιδιού σας. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να μείνετε στο σπίτι τις τελευταίες έξι εβδομάδες πριν από τον τοκετό. Και πως επιβάλλεται να μείνετε στο σπίτι για οκτώ εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού σας. Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού ή/και πολλαπλών γεννήσεων προστατεύεστε αντί για οκτώ, για δώδεκα εβδομάδες.


Πού ορίζονται οι κανονισμοί για την προστασία της μητρότητας;

Στη Γερμανία, οι κανονισμοί για την προστασία της μητρότητας καθορίζονται στο Mutterschutzgesetz (MuSchG). Ισχύει για όλες τις έγκυες γυναίκες που εργάζονται.

Επίσης περιλαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας της υγείας των εγκύων εργαζομένων, των γυναικών που έχουν γεννήσει πρόσφατα και που θηλάζουν. Δίνει ιδιαίτερη προσοχή και στις διακρίσεις στο χώρο εργασίας που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη.


Θα συνεχίσω να πληρώνομαι κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας;

Οχι. Αντ 'αυτού, θα λάβετε αυτό που είναι γνωστό ως επίδομα μητρότητας (Mutterschaftsgeld). Σε μερικές περιπτώσεις δικαιούστε επίσης επιδότηση από τον εργοδότη σαν αν λαμβάνατε περισσότερα από 390 ευρώ το μήνα.


Προστασία κατά της απόλυσης!

Όσον αφορά την απόλυση λόγω εγκυμοσύνης ο νόμος είναι ξεκάθαρος.

Η απόλυση απαγορεύεται...

  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
  • Σε περίπτωση αποβολής μετά τη δωδέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ως και τέσσερις μήνες μετά την αποβολή.
  • Μέχρι το τέλος της περιόδου προστασίας μετά τον τοκετό.


εάν ο εργοδότης γνωρίζει για την εγκυμοσύνη, την αποβολή μετά τη δωδέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης ή τον τοκετό κατά τη στιγμή της απόλυσης, ή εάν ενημερωθεί για αυτό εντός δύο εβδομάδων μετά την απόλυση. 


Επίδομα μητρότητας.

Το επίδομα ανέρχεται στα 13 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα. Αυτά τα χρήματα οφείλονται σε κάθε γυναίκα που είναι ανεξάρτητα ασφαλισμένη σε μια νόμιμη ασφάλεια υγείας (π.χ. ΑΟΚ). Αν πριν την εγκυμοσύνη πληρωνόσασταν κατα μέσο όρο παραπάνω από 13 ευρώ την ημέρα , δικαιούστε επίδομα μητρότητας από τον εργοδότη.

Η συνεχιζόμενη καταβολή των μισθών κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας γίνεται επομένως από την ασφάλεια υγείας και από τον εργοδότη.


Γονική άδεια (Elternzeit)

Ο νόμος ορίζει πως η γονική άδεια είναι άδεια άνευ αποδοχών από την εργασία. Η γονική άδεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τρίτο έτος της ηλικίας του παιδιού. Σε όλες τις περιπτώσεις μην ξεχνάτε πως θα πρέπει να ενημερώσετε τον εργοδότη εγκαίρως και, πάνω απ 'όλα, γραπτώς. 

Ελπίζω να κάλυψα τις βασικές απορίες σας. 

Βρες το Νεομετανάστη στο:



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Οι πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτό το blog, προέρχονται από προσωπική εμπειρία και έρευνα. Δεν φέρουμε καμία ευθύνη.