Η Στέλλα Βεϊνόγλου είναι: Μία Ελληνίδα ηθοποιός στην Γερμανία. (Συνέντευξη)


Stella Veinoglou

Η Στέλλα Βεϊνόγλου είναι: Μία Ελληνίδα ηθοποιός στην Γερμανία.

Η Στέλλα Βεϊνόγλου κι εγώ είχαμε την ίδια ιδέα. Νιώθοντας την ανάγκη να βοηθήσουμε τους Έλληνες που σκέφτονται να έρθουν στη Γερμανία, δημιουργήσαμε εγώ αυτό το blog και εκείνη το κανάλι της στο Youtube. Και κάπου εδώ οι ομοιότητες μας τελειώνουν μιας και η Στέλλα, σε αντίθεση με μένα, είναι μια χαρισματική ηθοποιός, χορεύτρια και χορογράφος. Με χαμόγελο, χιούμορ, και άνεση μπροστά στην κάμερα εδώ και δύο μήνες μας διδάσκει μεταξύ άλλων την γερμανική προφορά των "Umlaut", τα βασικά γερμανικά ρήματα, και το πότε χρησιμοποιούμε Dativ ή Akkusatıv. Παρόλο που βρήκε αρκετά εμπόδια κατάφερε μέσα σε έξι χρόνια να μάθει τα γερμανικά, να σπουδάσει ηθοποιός στην Κολωνία και να κάνει όνομα στο χώρο του θεάτρου. 


Η Στέλλα είναι ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Της ζήτησα λοιπόν να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη και να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία της.


Πάμε να διαβάσουμε τι μας είπε:


Που γεννήθηκες και μεγάλωσες? Πες μας μερικά λόγια για τη ζωή σου.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Από μικρή ήμουν ένα ανήσυχο πλάσμα με ζωηρή φαντασία. Δεν μου άρεσε να μιλάω πολύ, διότι ήμουν ντροπαλή. Μου άρεσε πολύ να παρατηρώ τους ανθρώπους: πώς μιλάνε, το περπάτημά τους, τον ήχο και την ένταση του γέλιου τους, τις κινήσεις των χεριών τους. Όταν πήγαινα σπίτι προσπαθούσα να τους μιμηθώ με θεατές τα κουκλάκια που είχα στο σπίτι μου, γιατί είμαι και μοναχοπαίδι. Από το νηπιαγωγείο μου άρεσε να παίζω σε θεατρικά κομμάτια και να χορεύω. Η σκηνή ήταν το μόνο μέρος που με έκανε θαρραλέα! 


Πότε και πως αποφάσισες να αφήσεις την Ελλάδα?

Ήταν καλοκαίρι του 2014 (αν δεν κάνω λάθος γιατί δεν το ‘χω με τις ημερομηνίες), που πήρα την βαλίτσα μου και ήρθα στην Κολωνία με την απόφαση να μαζέψω λεφτά και μετά να γυρίσω στην Αθήνα για να συνεχίσω την σχολή μου.Σπούδαζα τότε σύμβουλος ψυχικής υγείας.

Εκτός αυτού, ήθελα να ανακαλύψω τις ρίζες της μητέρας μου, η οποία κατάγεται από την Κολωνία, αλλά δυστυχώς δεν μου έμαθε ποτέ την γλώσσα διότι πήρε, σε μικρή ηλικία, την απόφαση να πάει στην Ελλάδα για πάντα. Οπότε δεν τέθηκε καν το θέμα να μου μάθει την γλώσσα. Ήρθα λοιπόν για καλοκαίρι, ξαναέφυγα και για να μην τα πολυλογώ, κάποιες δυνάμεις με έκαναν να γυρίσω και μάλιστα να σπουδάσω αυτό που πάντα αγαπούσα. Το θέατρο.


Τι δυσκολίες αντιμετώπισες στη Γερμανία?

Στην αρχή, αντιμετώπισα μεγάλη δυσκολία με την γλώσσα και επειδή δεν ήξερα κανέναν εκτός από την Γερμανίδα την γιαγιά μου, με την οποία κιόλας δεν μπορούσα να συνεννοηθώ, αποφάσισα να πάω σε ένα ελληνικό εστιατόριο για να δουλέψω. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την στιγμή που ένας κύριος μου ζήτησε Serviette και εγώ του έδωσα σερβιέτα. Με ενοχλούσε τόσο πολύ που δεν μπορούσα να συνεννοηθώ με τους ανθρώπους γύρω μου. Αυτό όμως με πείσμωσε να μάθω γερμανικά όσο πιο γρήγορα μπορώ. Όταν πήρα πλέον την απόφαση να ζήσω στην Γερμανία, πήγα στο VHS και έκανα εντατικά μαθήματα. Διάβαζα στην κυριολεξία από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αγόρασα ότι βιβλία υπήρχαν στα γερμανικά και έκανα παρέα με άτομα που επίσης μάθαιναν γερμανικά. Πλέον όταν μετά από κάποιους μήνες πέρασα στην σχολή υποκριτικής και συνειδητοποίησα ότι ήμουν η μόνη που δεν είχα σαν μητρική γλώσσα τα γερμανικά, χάρηκα, γιατί ένιωσα ότι οι κόποι μου ανταμείφθηκαν.

Stella Veinoglou
 
Σου αρέσει η ζωή στη Γερμανία?

Πλέον μπορώ να πω πώς ναι. Έχω φτιάξει τον δικό μου κύκλο και έχω εδώ τόσους ανθρώπους που με αγαπάνε και τους αγαπώ και με στηρίζουν με απόλυτη ειλικρίνεια και αγάπη. Πιστεύω ότι σημασία δεν έχει το πού βρίσκεσαι, αλλά με ποιους. Και αν κάνεις αυτό που πραγματικά αγαπάς, τότε έστω και με τα λίγα νιώθεις ολοκληρωμένος.


Εργάζεσαι αυτή τη στιγμή? Είσαι ευχαριστημένη με την δουλειά και την ανταμοιβή σου? 

Μετά από τέσσερα χρόνια σπουδών στην υποκριτική, τον χορό και το τραγούδι, εργάζομαι πλέον σαν ελεύθερη επαγγελματίας ηθοποιός σε διάφορα θέατρα, κυρίως της Κολωνίας.

Εκτός αυτού κάνω χορογραφίες για την εναλλακτική σκηνή και γυρίζω ταινίες μικρού μήκους. 

Γενικά θεωρώ ότι το επάγγελμα του ηθοποιού στο θέατρο, πόσο μάλλον στην ελεύθερη σκηνή, είναι πολύ κακοπληρωμένο για τις ώρες που δουλεύει και μάλιστα σε όλες τις χώρες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η τέχνη γενικότερα δεν αμείβεται σωστά. Χωρίς την τέχνη όλη η ανθρωπότητα θα ήταν ένα σκοτάδι, δίχως μελωδίες και συναισθήματα. Λόγω κορώνας έχω αυτή την στιγμή μεγάλες χρηματικές απώλειες, αλλά δεν το βάζω κάτω γιατί ξέρω ότι τα καλύτερα έρχονται. 
Πως περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο?

Μου αρέσει πολύ να περπατώ στο δάσος μόνη μου, είτε με φίλες μου. Γενικά μου αρέσει πολύ να μιλάω, να χορεύω, να φωτογραφίζω ότι βλέπω και μου κινεί το ενδιαφέρον και να φτιάχνω βιντεάκια με διάφορα στοιχεία που βλέπω γύρω μου. Επειδή λόγω κορώνας μου έλειπε η επαφή με τον κόσμο, κάτι που σαν ηθοποιός το είχα σε καθημερινή βάση, αποφάσισα πριν δύο μήνες να φτιάξω ένα κανάλι στο YouTube που το ονόμασα ‘’Μια Ελληνίδα ηθοποιός στην Γερμανία’’, με σκοπό να κάνω βίντεο για Έλληνες ηθοποιούς και μη, που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Γερμανία. Όταν όμως έκανα ένα βίντεο που αφορούσε την γερμανική προφορά και η ανταπόκριση ήταν μεγαλύτερη απ’ όσο περίμενα και είδα πόσος κόσμος χρειάζεται τέτοια βίντεο, τότε συνέχισα και εγώ να κάνω βίντεο που αφορούν την γερμανική γλώσσα.


Σκοπεύεις να επιστρέψεις στην Ελλάδα? Εάν ναι, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις? 

Αυτή είναι μία ερώτηση, της οποίας η απάντηση δεν είναι ακόμα σταθερή μέσα μου. Γενικά προσπαθώ να κοιτάζω το τώρα, γιατί αυτό είναι που έχει σημασία. Πάντα έλεγα ότι όταν εμείς κάνουμε σχέδια, ο Θεός γελάει. Και όντως πάντα όταν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, ερχόταν κάτι άλλο που ήταν ίσως και καλύτερο για μένα και αυτό άλλαζε αυτόματα την πορεία μου.


Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που σκέφτεται να μεταναστεύσει στη Γερμανία?

Πολλές φορές η καρδιά μας και το ένστικτό μας ξέρουν πιο πολλά από την λογική μας. Οπότε θα συμβούλευα κάποιον να ακούσει το ένστικτό του και ερχόμενος εδώ να θωρακιστεί με πολύ υπομονή και επιμονή. Στην αρχή όλα είναι δύσκολα. Δεν θα μας περιμένει ποτέ κανείς και πουθενά που θα μας στρώσει στον δρόμο μας κόκκινο χαλί και θα πετάει ροδοπέταλα στο διάβα μας. Και θα απογοητευτούμε και θα γελάσουμε και θα φωνάξουμε και θα κλάψουμε και θα θέλουμε να τα παρατήσουμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ευτυχία θέλει τόλμη.


Που μπορούμε να σε δούμε? 

Από τις 14 μέχρι 17 Απριλίου και 19 μέχρι 21 Μαΐου παίζουμε με το ελληνογερμανικό θέατρο τον ‘’Άγριο σπόρο’’ του Γιάννη Τσίρου σε γερμανική μετάφραση ‘’Wildkraut’’ και σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωστόπουλου στο Kölner Künstler:innen Theater.

Επίσης κάθε Τρίτη ανεβάζω βιντεάκια στο YouTube με διάφορα θέματα της γερμανικής γλώσσας. Εκτός αυτού στην σελίδα μου στο Facebook (Stella Veinoglou) που έχω σαν ηθοποιός, ανεβάζω τις νέες μου δουλειές, όπως επίσης και στο Filmmakers.


Stella Veinoglou


Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τη Στέλλα που πήρε το χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις μου. Ευελπιστώ να συνεχίσει να φτιάχνει με το ίδιο χαμόγελο βίντεο στο YouTube. Όλοι γνωρίζουμε πόσο πληγώθηκαν τα θέατρα και γενικά ο καλλιτεχνικός κλάδος από την πανδημία. Της εύχομαι λοιπόν υπομονή μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και μια λαμπρή σταδιοδρομία. 


Αν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση σας προσκαλώ να την μοιραστείτε με τους φίλους σας σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 


Πατήστε εδώ για να γίνετε μέλος στη σελίδα μου στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Οι πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτό το blog, προέρχονται από προσωπική εμπειρία και έρευνα, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Δεν φέρουμε καμία ευθύνη.