Τι πρέπει να λάβεις υπόψιν πριν φύγεις για Γερμανία το 2023!

 


Τι πρέπει να λάβεις υπόψιν πριν φύγεις για Γερμανία το 2023!


Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ανάρτηση "Αξίζει να φύγεις Γερμανία το 2023?" Η οικονομική κρίση που πέρασε η Ελλάδα έχει επίσημα τελειώσει. Πολλοί Έλληνες όμως συνεχίζουν να δυσκολεύονται να βρουν εργασία με μισθό και εργασιακά δικαιώματα επάλληλα με αυτά που παρέχουν εταιρίες σε άλλες χώρες. 

Η Γερμανία συνεχίζει να είναι μια χώρα πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό, γνωστή για το υψηλό βιοτικό της επίπεδο. Πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται να μετακομίσουν στη Γερμανία, αλλά πριν πάρετε την απόφαση, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.


Γλώσσα

Τα γερμανικά είναι η επίσημη γλώσσα της Γερμανίας και ενώ πολλοί Γερμανοί μιλούν αγγλικά, η εκμάθηση γερμανικών είναι απαραίτητη εάν σκοπεύετε να μείνετε στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδανικά προσπαθήστε να εγγραφείτε σε μαθήματα γερμανικών προτού μετακομίσετε εναλλακτικά βρείτε μια σχολή εκμάθησης της γλώσσας το συντομότερο δυνατόν αφού έρθετε Γερμανία.


Κόστος ζωής

Η Γερμανία είναι μια ανεπτυγμένη χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο και ως εκ τούτου το κόστος ζωής είναι σχετικά υψηλό. Να είστε προετοιμασμένοι για υψηλές τιμές στο ενοίκιο, στα εστιατόρια, στα φαρμακεία και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Φροντίστε να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερες οικονομίες για να καλύψετε τα έξοδά σας και πριν βρείτε δουλειά με μισθό που θα σας επιτρέπει να ζείτε άνετα.


Αγορά εργασίας

Η αγορά εργασίας στη Γερμανία είναι ανταγωνιστική και μπορεί να είναι δύσκολο να βρει κάποιος δουλειά ειδικά αν δεν κατέχει τη γλώσσα σε επίπεδο συνεννόησης και κάποιο πτυχίο. Κάντε έρευνα στην αγορά εργασίας και δείτε ποιες θέσεις εργασίας έχουν ζήτηση προτού προχωρήσετε. Εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε υπεύθυνους προσλήψεων ή να δικτυωθείτε με επαγγελματίες στον τομέα σας για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να βρείτε εργασία.


Πολιτισμικό σοκ

Η μετακόμιση σε μια νέα χώρα μπορεί να προκαλέσει ένα πολιτισμικό σοκ, ειδικά εφόσον προερχόμαστε από μια πολύ διαφορετική κουλτούρα. Οι Γερμανοί έχουν τον δικό τους μοναδικό τρόπο ζωής και μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για προσαρμογή στην κουλτούρα, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Κάτι ακόμα που πολλοί υποτιμούν είναι η διαφορά στον καιρό. Η Γερμανία έχει πολύ λιγότερες μέρες με ηλιοφάνεια σε σχέση με την Ελλάδα κάτι που σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να προκαλεί κατάθλιψη. 


Στέγαση

Η εύρεση κατοικίας στη Γερμανία μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά σε δημοφιλείς πόλεις όπως το Βερολίνο, το Μόναχο ή η Φρανκφούρτη. Εκτός του ότι τα ενοίκια είναι πλέον πολύ υψηλά, κάθε διαμέρισμα μπορεί να έχει δεκάδες ετήσιες από ενδιαφερόμενους μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να σας επιλέξουν. Εξετάστε το ενδεχόμενο να εξερευνήσετε πολλές διαφορετικές γειτονιές και τις επιλογές διαμερισμάτων και να είστε έτοιμοι να πληρώσετε μια σημαντική προκαταβολή όταν υπογράψετε μια μίσθωση.


Ασφάλεια υγείας

Η Γερμανία διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά είναι υποχρεωτικό να έχετε ασφάλιση υγείας για να έχετε πρόσβαση σε αυτό. Πρέπει να γνωρίζετε πως επιβάλλεται να εγγραφείτε στο γερμανικό σύστημα ασφάλισης υγείας μόλις φτάσετε, και για να γίνει αυτό θα χρειάζεται να έχετε εξασφαλίσει πρώτα μια θέση πλήρους εργασίας.


Συμπερασματικά, η μετανάστευση στη

Γερμανία μπορεί να ακούγεται σαν καλή ιδέα,

αλλά είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τους

παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω

πριν κάνετε την αρχή. Κάντε την έρευνά σας,

προγραμματίστε ανάλογα και προετοιμαστείτε

καλά ώστε να έχετε μια ομαλή μετάβαση στη

νέα σας ζωή στη Γερμανία.


Βρες το Νεομετανάστη στο:


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Οι πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτό το blog, προέρχονται από προσωπική εμπειρία και έρευνα. Δεν φέρουμε καμία ευθύνη.