"Ausbildung" Βγάλτε χρήματα μαθαίνοντας ένα επάγγελμα

 


Εάν ενδιαφέρεστε να σπουδάσετε ή να εργαστείτε στη Γερμανία, ίσως έχετε συναντήσει τον όρο "Ausbildung". 

Τι ακριβώς είναι όμως ένα "Ausbildung" και πώς λειτουργεί στη Γερμανία;

Στη Γερμανία, το "Ausbildung" αναφέρεται σε ένα είδος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που προετοιμάζει τους μαθητές για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας ή σταδιοδρομίες. Σε αντίθεση με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία επικεντρώνεται στη θεωρητική γνώση και την έρευνα, το "Ausbildung" έχει να κάνει περισσότερο με την πρακτική άσκηση, με μεγάλη έμφαση στις δεξιότητες που σχετίζονται με το επάγγελμα.

Τα "Ausbildung" συνήθως διαρκούν από δύο ως τρία χρόνια και προσφέρονται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη μηχανική και την πληροφορική έως την υγειονομική περίθαλψη και τη φιλοξενία. Για να είστε επιλέξιμοι για ένα τέτοιο πρόγραμμα , συνήθως πρέπει να έχετε ολοκληρώσει τουλάχιστον εννέα χρόνια σχολικής εκπαίδευσης (ισοδύναμη με το γερμανικό Hauptschulzugang), αν και ορισμένα προγράμματα μπορεί να απαιτούν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, και να μιλάτε γερμανικά σε επίπεδο Β1-Β2.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του "Ausbildung" στη Γερμανία είναι το σύστημα διπλής εκπαίδευσης, κάτι που σημαίνει ότι οι εκπαιδευόμενοι μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ της θεωρητικής διδασκαλίας στην τάξη και της πρακτικής εκπαίδευσης στην εργασία σε μια εταιρεία ή οργανισμό. Αυτή η διπλή προσέγγιση επιτρέπει στους μαθητές να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία ενώ βρίσκονται ακόμη στην εκπαίδευση και τους βοηθά να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να επιτύχουν στην επιλεγμένη τους σταδιοδρομία.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, οι μαθητές λαμβάνουν μισθό από τον εργοδότη τους, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο και το επίπεδο κατάρτισης. Εκτός από τον μισθό, πολλοί εργοδότες καλύπτουν επίσης το κόστος των διδάκτρων του φοιτητή και παρέχουν άλλες παροχές όπως ασφάλιση υγείας και χρόνο διακοπών. Μόλις οι μαθητές ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό (που ονομάζεται "Berufszugangszeugnis") που τους παρέχει τα προσόντα να εργαστούν στον τομέα που έχουν επιλέξει. Μπορούν επίσης να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους ακολουθώντας πρόσθετη κατάρτιση ή τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ένα πτυχίο πανεπιστημίου.

Παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι ενδιαφέρεστε να ακολουθήσετε μια καριέρα στο λιανικό εμπόριο και σκέφτεστε ένα πρόγραμμα Ausbildung με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Rewe.

Αρχικά, θα πρέπει να κάνετε αίτηση για το πρόγραμμα Ausbildung μέσω του ιστότοπου του Rewe ή μιας πύλης εργασίας όπως το Indeed. Θα χρειαστεί να υποβάλετε βιογραφικό, συνοδευτική επιστολή (Bewerbung)

Εάν η αίτησή σας είναι επιτυχής, θα ξεκινήσετε το Ausbildung με το Rewe. Κατά τη διάρκεια του Ausbildung, θα μοιράζατε το χρόνο σας μεταξύ της διδασκαλίας στην τάξη και στην εργασία σε ένα κατάστημα Rewe. Θα μάθετε για θέματα όπως η εξυπηρέτηση πελατών, οι γνώσεις προϊόντων, η διαχείριση αποθεμάτων και οι τεχνικές πωλήσεων.

Ως μέρος της εκπαίδευσής σας στη δουλειά, θα εργάζεστε μαζί με έμπειρους υπαλλήλους στο κατάστημα, μαθαίνοντας πώς να αποθηκεύετε τρόφιμα στα ράφια, να χειρίζεστε τις ερωτήσεις πελατών και να χειρίζεστε την ταμειακή μηχανή. Θα λαμβάνετε έναν μισθό από το Rewe κατά τη διάρκεια του Ausbildung, ο οποίος θα αυξάνεται καθώς προχωράτε στο πρόγραμμα.

Στο τέλος του Ausbildung σας, θα δώσετε εξετάσεις για να επιδείξετε τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας. Εάν περάσετε τις εξετάσεις, θα λάβετε ένα πιστοποιητικό που σας επιτρέπει να εργαστείτε στο λιανικό εμπόριο.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά προγράμματα Ausbildung που είναι διαθέσιμα στη Γερμανία και ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε να χτίζετε το επαγγελματικό σας μέλλον. Το "Ausbildung" είναι ένα σημαντικό μέρος του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος και εκτιμάται ιδιαίτερα τόσο από τους εργοδότες. Εάν σκέφτεστε να σπουδάσετε ή να εργαστείτε στη Γερμανία, το "Ausbildung" μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για εσάς.

Διάβασε ακόμα: Κατανόηση του Brutto και Netto εισοδήματος στη Γερμανία


Βρες το Νεομετανάστη στο:

Facebook 

Tik Tok 

Youtube 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Οι πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτό το blog, προέρχονται από προσωπική εμπειρία και έρευνα. Δεν φέρουμε καμία ευθύνη.