Κατανόηση των Steuerklassen στη Γερμανία



 Στη Γερμανία, το φορολογικό σύστημα βασίζεται σε ένα μοντέλο προοδευτικού φόρου εισοδήματος, που σημαίνει ότι το ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρώσει ένα άτομο είναι ευθέως ανάλογο με το εισόδημά του. Για να απλοποιήσει αυτή τη διαδικασία, το γερμανικό φορολογικό σύστημα έχει χωρίσει τους φορολογούμενους σε διαφορετικά εισοδηματικά κλιμάκια ή «Steuerklassen», καθένα από τα οποία έχει το δικό του φορολογικό συντελεστή και τις εκπτώσεις του. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα διερευνήσουμε πόσα Steuerklassen υπάρχουν στη Γερμανία και τι σημαίνουν για τους φορολογούμενους.


Πόσα Steuerklassen υπάρχουν στη Γερμανία;

Στη Γερμανία, υπάρχουν έξι διαφορετικά Steuerklassen από τα οποία μπορούν να επιλέξουν οι φορολογούμενοι, ανάλογα με τις ατομικές τους περιστάσεις. Αυτά είναι:

Steuerklasse I - για άγαμους φορολογούμενους ή για έγγαμους φορολογούμενους των οποίων ο σύζυγος δεν εργάζεται ή κερδίζει πολύ χαμηλό εισόδημα.

Steuerklasse II - για γονείς που μεγαλώνουν μόνοι τους παιδιά.

Steuerklasse III - για έγγαμους φορολογούμενους που είναι οι μοναδικοί τροφοδότες της οικογένειας.

Steuerklasse IV - για έγγαμους φορολογούμενους όπου και οι δύο σύντροφοι εργάζονται και κερδίζουν περίπου το ίδιο ποσό εισοδήματος.

Steuerklasse V - για έγγαμους φορολογούμενους όπου ο ένας σύντροφος κερδίζει σημαντικά περισσότερα από τον άλλο.

Steuerklasse VI - για φορολογούμενους που έχουν πολλαπλές θέσεις εργασίας ή πηγές εισοδήματος.


Διαβάστε ακόμα: Κατανόηση του Brutto και Netto εισοδήματος στη Γερμανία


Τι σημαίνουν τα διαφορετικά Steuerklassen για τους φορολογούμενους;

Κάθε Steuerklasse έχει το δικό του φορολογικό συντελεστή και φορολογικές μειώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρώσει ένας φορολογούμενος θα εξαρτηθεί από το Steuerklasse που βρίσκεται. Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερος είναι ο φορολογικός συντελεστής και όσο χαμηλότερος τόσο περισσότερες φορολογικές εκπτώσεις.

Για παράδειγμα, οι φορολογούμενοι στο Steuerklasse I έχουν τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, που σημαίνει ότι θα πληρώσουν υψηλότερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε φόρους από τους φορολογούμενους σε άλλα Steuerklassen. Από την άλλη πλευρά, οι φορολογούμενοι στο Steuerklasse II έχουν τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή και τις υψηλότερες φορολογικές εκπτώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο συνολικά.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να επιλέξουν το Steuerklasse τους με βάση τις προσωπικές τους συνθήκες, όπως την οικογενειακή τους κατάσταση, τον αριθμό των παιδιών και το επίπεδο εισοδήματος. Για παράδειγμα, εάν και οι δύο σύντροφοι σε ένα παντρεμένο ζευγάρι κερδίζουν περίπου το ίδιο ποσό εισοδήματος, μπορούν να επιλέξουν το Steuerklasse IV, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση συνολικά. Από την άλλη πλευρά, εάν ο ένας σύντροφος κερδίζει σημαντικά περισσότερα από τον άλλο, μπορεί να επιλέξει το Steuerklasse V, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση για τον σύντροφο με υψηλότερα εισοδήματα, αλλά χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση συνολικά για το ζευγάρι.

Αν ζείτε στη Γερμανία ή θέλετε να έρθετε στη Γερμανία για δουλειά να θυμάστε πως κατανοώντας τα διαφορετικά Steuerklassen και τον τρόπο λειτουργίας τους, θα μπορέσετε να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις φορολογικές σας υποχρεώσεις και να διασφαλίσετε ότι πληρώνετε το σωστό ποσό φόρου.

Βρες το Νεομετανάστη στο:

Facebook 

Tik Tok 

Youtube 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Οι πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτό το blog, προέρχονται από προσωπική εμπειρία και έρευνα. Δεν φέρουμε καμία ευθύνη.